Evcil hayvan sahiplenmeye karar verdiniz. Peki, bununla ilgili herhangi bir araştırma yaptınız mı? Örneğin kriterleriniz açısından ve yaşam şartlarınıza göre “ev ortamına en uygun evcil hayvanın hangisi olduğunu” netleştirdiniz mi? Bir önemli soru daha: Evde birlikte yaşamaya başlayacağınız hayvana gerekli bakımları yapabileceğinize emin misiniz? Hayvanların da tıpkı insanlar gibi can taşıdıklarını; fizyolojik ve psikolojik ihtiyaçları bulunduğunu yeterince içselleştirebildiniz mi?
Evcil Hayvanın Bir Eşya Ya da Oyuncak Olmadığının Farkında mısınız?
Aslında evdeki can sıkıntısını giderecek eşya ya da oyuncak fonksiyonu gördürme anlayışı içindeyseniz, evcil hayvan sahiplenme aşamasında çok iyi düşünmelisiniz. Eşya veya oyuncağı dilediğinizde bir kenara itip yok farz edebilirsiniz. Ancak hayvanlara böyle davranılmaz. Onlardan bir kenarda taş kesilmeleri beklenemez. Her şeyden öte bu insani değil. Evcil hayvanınızı günlük işlerinizin önemli parçalarından biri görmelisiniz. Böyle görebilmeniz için de hayvanların genel özelliklerini bilmek yetersiz kalıyor. Çünkü her hayvanın kendine özgü yapısı, davranış kalıpları ve etki-tepki mekanizması var.
Her Köpek Cinsi Ev Ortamı İçin Uygun mu?
Evcil hayvan tercihi konuşulduğunda cana yakınlığı, insanla dostluk kurabilmesi ve can yoldaşı olabilmesi sebebiyle herkesin aklına büyük ihtimalle köpek geliyor. Fakat o kadar çok köpek cinsi var ki, hepsi birbirinden farklı. Ama tuvalet sıkıntısı bu hayvanların ortak özelliği. Bahçeli evde yaşamaya daha müsait olan örneğin beagle cinsi köpeği isteseniz de dört duvar arasına hapsedemezsiniz. Hayvan enerjisini boşaltıp rahatlayamadığından evde sürekli huzursuzluk çıkacak, belirli bir süre sonra ipler kopacaktır. Köpek eve uyumlu olsa bile bu defa, evin evcil köpeğin yaşamasına elverip vermemesi konusu önem kazanıyor. Horlama problemini göze alırsanız, bulldog cinsi köpekler ev için ideal. Maltese, boston terrier, ug, pomeranya köpeği, chihuahua, shih tzu, pekinez, dachshund, minyatür schnauzer ve minyatür poodle cinsi köpekler de ev ortamına rahatlıkla uyum sağlarlar.
Kedi Beslemenin En Büyük Avantajı Tuvalet
Tuvalet konusunda problem yaşamak istemeyenler evcil hayvan tercihinde doğrudan kedilere yönelmeli. Kedi kumu bulundurmak kafi. Hayvan tuvaletini oraya yapacak ve üzerine kumla örtecektir. Önerimiz kristal kum kullanılmasıdır. Böylelikle kötü koku oluşma riski en aza inecektir. Ayrı cinste olsalar da kediler genel görünüm ve cüsse itibariyle birbirine hayli benzerler. En fazla british shorthair, american shorthair, brazilian, ankara kedisi, fars kedisi, siyam kedisi türleri tercih edilmekte.
Balık: Beslemesi En Zahmetsiz Evcil Hayvan
Bir fanus veya küçük bir akvaryum içinde kendi hallerinde yaşayan balıklar, beslemesi zahmetsiz evcil hayvan düşünenlerin ilk tercihi. Yapılan tek bakım hizmeti; bulundukları ortama günde bir iki defa yem bırakmak ve belirli periyotlarla sularını değiştirmekten ibaret. Yaşam alanının büyüklüğü, balığın iriliği ve beslenen balık sayısına göre değişiyor. Evde Japon balığı en gözde cinslerden biri. Lepistes, çöpçü balığı, ay kılıç ve teleskop balığı da son derece uygun.
Kafese En Yakışan Hayvan: Kuş
En yaygın kafes hayvanı kuştur. Hatta kafesle özdeşleşmişlerdir. Kuş ve kafesle ilgili çok sayıda atasözü ve deyim vardır. Kafeste kuş beslemek kolaydır ama kuşlar ilgi bekleyen hayvanlardır. Bir kuş türüne isim olan muhabbeti severler. Hatta papağan gibi bazı türleri insan sesini bire bir taklit edebilmektedir. Kuşlar aslında özgürlüğün simgesidir. Ne yazık ki kaçmasınlar diye onları kafeslerde besleriz. O halde yemleri, suları, temizlikleri ihmal edilmemelidir.
Hamsterin Fare Sınıfından Olduğunu Biliyor musunuz?
Çoğu hayvan dostu hamsterin adını bile duymamış olabilir. Tıpkı kuşlar gibi kafeste beslenen bu sevimli hayvanlar fare sınıfındandır. Ortalama iki ya da üç yıl yaşayan bu hamsterler gündüzleri sakin olmasına karşın, geceleri hareketlidir. Ona ilgi gösterilirse beklenmedik bir anda sizi ya da seven birini ısırma ihtimali ortadan kalkacaktır. Kafese her gün yem ve su takviyesi yapılır. Bu arada kafesin temizliği ihmal edilmemelidir. Zemine kağıt yerleştirmek temizlik işlemini kolaylaştıracaktır.
Tavşanların Kafesleri Biraz Büyük Olmalı
Tavşanlar da bakımı kolay olan evcil hayvanlar arasındadır. Herkesin bildiği üzere havuç tavşanların en sevdiği besindir. Elbette ki tavşanın ömrü sadece havuçla geçmiyor. Marul, maydanoz, kereviz dalları ve ekmek artıklarıyla öğünleri takviye edilmeli. Tavşanın konulacağı kafes, kafeste bakılan diğer evcil hayvanlara nazaran biraz daha büyük ölçeklidir. Kafesin uzunluğu tavşanın cüssesinin dört; yüksekliği ise üç katı civarındadır. Kafesin temizliği hijyen ve tavşanın sağlığı açısından önem arz etmektedir.
Uzun Ömürlü Hayvan Arayanlara Kaplumbağa
Kaplumbağalar uzun ömürlü hayvanlardır. Bu yüzden akvaryumları seçilirken büyümeleri dikkate alınmalıdır. Kaplumbağalar da balıklar gibi gün içinde bir iki defa yem verilerek beslenir. Akvaryumun suyu belirli aralıklarla değiştirilir. Kaplumbağa diş fırçası yardımıyla temizlenir.